Saturday, April 20, 2013

Penyelidikan......

Yeahhh... hujung minggu datang lagi..... bagi yang mempunyai program, selamat beriadahlah di ucapkan.... minggu ni seperti biasa saye tak kemane hanya duduk berehat di rumah sahaha untuk melakukan beberapa penyelidikan.... ecewahhh... da macam saintis lak rase ni....
Entri kali ni saya nak berkongsikan sedikit apa yang telah saya kaji dan mengaji.... huhh mengaji?? lain macam jek tu... hahaha... tak pe... tak pe... abaikan...

ape yang saya nak kongsikan hari ini adalah tentang sebuah penyakit yang bernama  congestive heart failure atau dalam bahasa melayunya adalah kegagalan fungsi jantung..... sebab saya kaji penyakit ini adalah kerana last entri saya adalah pasal jantung.... so tu yang tergerak untuk mengkaji pasal penyakit jantung ni....

Congestive heart failure atau kegagalan fungsi jantung ini adalah
sering dikenali sebagai kegagalan jantung kongestif (CHF) atau kegagalan jantung kongestif (CCF), berlaku apabila jantung tidak dapat untuk menyediakan tindakan pam yang mencukupi untuk mengekalkan aliran darah untuk memenuhi keperluan badan. kegagalan jantung boleh menyebabkan beberapa gejala termasuk sesak nafas, bengkak kaki, dan sikap tidak bertoleransi senaman. Keadaan ini disahkan oleh pemeriksaan fizikal pesakit dan disahkan dengan echocardiography. Ujian darah membantu untuk diagnosis etiologi. Rawatan bergantung dari tahap dan etiologi kegagalan jantung. Dalam pesakit kronik sudah dalam keadaan yang stabil, rawatan biasanya terdiri daripada langkah-langkah gaya hidup seperti berhenti merokok, senaman ringan, perubahan pemakanan, dan ubat-ubatan. Kadang-kadang, bergantung dari etiologi, ia dirawat dengan peranti yang diimplan (perentak atau peranti bantuan ventrikular) dan kadang-kadang pemindahan jantung diperlukan.

Sebab-sebab biasa termasuk kegagalan jantung infarksi miokardium dan lain-lain bentuk penyakit iskemia jantung, darah tinggi, penyakit jantung injap, dan cardiomyopathy. kegagalan jantung panjang kadang-kadang salah digunakan untuk penyakit-penyakit jantung yang berkaitan yang lain, seperti infarksi miokardium (serangan jantung ) atau serangan jantung, yang boleh menyebabkan kegagalan jantung tetapi tidak bersamaan dengan kegagalan jantung.

laa ni ade sikit gambarajah untuk simptom-simptom kegagalan fungsi jantung ini....


Kegagalan jantung adalah penyakit kronik yang memerlukan pengurusan sepanjang hayat. Walau bagaimanapun, dengan rawatan, tanda-tanda dan tanda-tanda kegagalan jantung boleh memperbaiki hati dan kadang-kadang menjadi lebih kuat. Rawatan boleh membantu anda hidup lebih lama dan mengurangkan peluang anda mati tiba-tiba. Doktor kadang-kadang boleh membetulkan kegagalan jantung dengan merawat punca asas. Sebagai contoh, membaiki injap jantung atau mengawal rentak jantung yang cepat boleh mengubah kegagalan jantung. Tetapi bagi kebanyakan orang, rawatan kegagalan jantung melibatkan baki ubat-ubatan yang betul, dan dalam beberapa kes, alat-alat yang membantu denyutan jantung dan kontrak dengan betul.
Ubat-ubatan
 Doktor biasanya merawat kegagalan jantung dengan gabungan ubat-ubatan. Bergantung kepada gejala-gejala anda, anda mungkin mengambil satu atau lebih ubat-ubatan ini. Mereka termasuk:

    
Penukar angiotensin enzim (ACE) inhibitors. Ubat-ubatan ini membantu orang ramai dengan kegagalan jantung hidup lebih lama dan berasa lebih baik. ACE inhibitor adalah sejenis vasodilator, sejenis ubat yang meluaskan saluran darah untuk menurunkan tekanan darah, meningkatkan aliran darah dan mengurangkan beban kerja pada jantung. Contohnya termasuk enalapril (Vasotec), lisinopril (Prinivil, Zestril) dan captopril (Capoten).

    
Angiotensin II penghalang reseptor. Ubat-ubatan, termasuk losartan (Cozaar) dan valsartan (Diovan), mempunyai banyak manfaat yang sama seperti perencat ACE. Mereka mungkin menjadi satu alternatif bagi orang-orang yang tidak boleh bertolak ansur dengan perencat ACE.
    
Digoxin (Lanoxin). Ubat ini, juga dirujuk sebagai digitalis, meningkatkan kekuatan pengecutan otot jantung anda. Ia juga cenderung untuk memperlahankan denyutan jantung. Digoxin mengurangkan gejala kegagalan jantung.

    
Penghalang Beta. Ini kelas ubat-ubatan bukan sahaja melambatkan kadar denyutan jantung dan mengurangkan tekanan darah tetapi juga had atau membalikkan beberapa kerosakan kepada hati anda. Contohnya termasuk carvedilol (Coreg), metoprolol (Lopressor) dan bisoprolol (Zebeta). Ubat-ubatan ini mengurangkan risiko beberapa irama jantung yang tidak normal dan mengurangkan peluang anda mati tidak disangka-sangka. Penghalang Beta boleh mengurangkan tanda-tanda dan gejala kegagalan jantung, meningkatkan fungsi jantung, dan membantu anda hidup lebih lama.

    
Diuretik. Selalunya dipanggil pil air, diuretik membuat anda membuang air kecil lebih kerap dan menyimpan cecair daripada mengumpul dalam badan anda. Diuretik biasa diberikan untuk kegagalan jantung termasuk Bumetanide (Bumex) dan furosemide (Lasix). Dadah ini juga mengurangkan cecair di dalam paru-paru anda, jadi anda boleh bernafas dengan lebih mudah. Kerana diuretik membuat badan anda kehilangan kalium dan magnesium, doktor anda juga boleh menetapkan tambahan mineral ini. Jika anda mengambil diuretik, doktor anda mungkin akan memantau tahap kalium dan magnesium di dalam darah melalui ujian darah yang kerap.

    
Aldosterone. Ubat-ubatan ini termasuk spironolactone (Aldactone) dan eplerenone (Inspra). Mereka adalah diuretik kalium-membiarkan tetapi juga mempunyai ciri-ciri tambahan yang boleh membalikkan parut hati dan membantu rakyat dengan kegagalan jantung yang teruk hidup lebih lama. Tidak seperti sesetengah diuretik lain, spironolactone boleh meningkatkan tahap kalium dalam darah anda ke tahap yang berbahaya, jadi berbincang dengan doktor anda jika kalium meningkat adalah satu kebimbangan, dan belajar jika anda perlu mengubah pengambilan makanan itu tinggi kalium.
 Pembedahan dan peralatan perubatan
 Dalam beberapa kes, doktor mengesyorkan pembedahan untuk merawat masalah asas yang membawa kepada kegagalan jantung. Sesetengah rawatan sedang dikaji dan digunakan dalam orang-orang tertentu termasuk:

    
Pembedahan pintasan koronari. Jika arteri disekat teruk yang menyumbang kepada kegagalan jantung anda, doktor anda mungkin mencadangkan arteri koronari pembedahan pintasan. Dalam prosedur ini, saluran darah dari kaki, lengan atau dada pintasan arteri tersumbat di dalam hati anda untuk membolehkan darah mengalir melalui jantung anda lebih bebas.

    
Jantung injap pembaikan atau penggantian. Jika injap jantung yang rosak menyebabkan kegagalan jantung anda, doktor anda mungkin mencadangkan membaiki atau menggantikan injap. Pakar bedah boleh mengubah suai injap asal (valvuloplasty) untuk menghapuskan aliran darah ke belakang. Doktor juga boleh membaiki injap oleh menyambung risalah injap atau dengan membuang tisu injap berlebihan supaya risalah boleh menutup ketat. Kadang-kadang membaiki injap termasuk mengetatkan atau menggantikan cincin di sekeliling injap (annuloplasty). 
 Penggantian injap dilakukan apabila pembaikan injap tidak mungkin. Dalam pembedahan penggantian injap, injap yang rosak digantikan dengan (palsu) injap tiruan Implan kardioverter-defibrillators (ICDs). Satu ICD adalah alat yang serupa dengan perentak jantung. Ia ditanam di bawah kulit di dada dengan wayar terkemuka melalui urat anda dan ke dalam hati anda. ICD memantau rentak jantung. Jika jantung mula berdegup pada rentak yang berbahaya, atau jika berhenti jantung anda, ICD cuba langkah anda hati anda atau kejutan kembali ke rentak normal. Satu ICD juga boleh berfungsi sebagai perentak jantung dan mempercepatkan jantung anda jika ia berlaku terlalu perlahan.

    
Terapi penyerantakan semula jantung (CRT) atau pacing biventricular. A perentak biventricular menghantar impuls elektrik masanya untuk kedua-dua dewan jantung yang lebih rendah (ventrikel kiri dan kanan), supaya mereka mengepam dengan cara yang lebih cekap selaras. Ramai orang dengan kegagalan jantung mempunyai masalah dengan sistem elektrik jantung mereka yang menyebabkan otot jantung yang sudah lemah untuk mengalahkan mereka dalam cara yang tidak selaras. Ini pengecutan otot yang tidak cekap boleh menyebabkan kegagalan jantung menjadi lebih buruk. Selalunya perentak biventricular digabungkan dengan ICD untuk rakyat dengan kegagalan jantung.

    
Pam jantung (alat-alat bantuan ventrikel kiri, atau LVADs). Alat-alat mekanikal diimplan ke dalam perut atau dada dan melekat pada hati yang lemah untuk membantu mengepam. Doktor mula digunakan pam jantung untuk membantu calon-calon pemindahan jantung hidup sementara menunggu jantung penderma.

    
LVADs kini kadang-kadang digunakan sebagai alternatif kepada pemindahan. Pam jantung yang diimplan ketara boleh melanjutkan dan memperbaiki kehidupan beberapa orang yang mengalami kegagalan jantung yang teruk yang tidak layak atau dapat menjalani pemindahan jantung atau sedang menunggu untuk jantung yang baru.

    
Pemindahan jantung. Sesetengah orang mempunyai kegagalan jantung yang teruk bahawa pembedahan atau ubat-ubatan tidak membantu. Mereka mungkin perlu mempunyai hati mereka berpenyakit digantikan dengan hati penderma yang sihat. Pemindahan jantung boleh secara mendadak meningkatkan kelangsungan hidup dan kualiti hidup sesetengah orang dengan kegagalan jantung yang teruk. Walau bagaimanapun, calon-calon untuk pemindahan sering perlu menunggu bulan atau tahun sebelum jantung penderma yang sesuai ditemui. Beberapa calon pemindahan bertambah baik dalam tempoh menunggu ini melalui rawatan terapi dadah atau peranti dan boleh dikeluarkan daripada senarai pemindahan menunggu.
itulah sedikit perkongsian saya untuk entri hari ini.... moga dapat di mafaatkan untuk anda semua....
mungkin apa yang saya kongsikan ini ada kene mengenanya dengan saya.... mintak di permudahkan segalanya.... amiinnnn....
sekian dari saya.... sayangi selangor... dalami islam..... ^_^ 

No comments:

Post a Comment