Saturday, August 6, 2011

manisnya kehidupan wanita islam....

Mungkin sesetengah wanita tidak tahu erti syukur menjadi wanita islam tetapi disini nak dikongsikan sedikit betapa bertuahnya menjadi wanita islam.

 1. Wanita yang manis selalu menjadi pujaan si lelaki.
 2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.
 3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat.
 4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
 5. Wanita yang memberi minum susu badan kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.
 6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
 7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
 8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
 9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikat….
 10. ….dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.
 11. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
 12. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
 13. Wanita yang menguli tepung gandum dengan "bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.
 14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.
 15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
 16. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
 17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
 18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.
 19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.
 20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
 21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
 22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.
 23. Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.
 24. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

2 comments:

 1. Subhanallah.. Terima kasih atas perkongsian ini.. :)

  ReplyDelete
 2. yup.. same2.. same2 la kite berkongsi apa yang patut dan berguna di masa hadapan...

  ReplyDelete